Sundsvalls största industrisatsning går vidare in i nästa fas

Nu har Liquid Wind och Sundsvall Energi startat upp tillståndsansökan som ska ge förutsättningar för att genomföra projekten FlagshipTWO och Phoenix. Som i ett led för tillståndsansökan kommer bolagen att bjuda in till samrådsmöte med öppet hus den 9 november på EQ House i Skönsberg.

Bild: Korstaverket, Sundsvall Energi

Phoenix samt FlagshipTWO syftar tillsammans att ta ett helhetsgrepp på koldioxidutsläppen från Sundsvall Energis Korstaverket samt den nya biobränsleeldade pannan som planeras på Korsta.

Den fossila andelen koldioxid som uppkommer vid förbränning av avfall kommer att fångas in och lagras permanent, så kallad Carbon Capture and Storage (CCS). Med den biogena andelen koldioxid som energibärare kommer det gröna elektrobränslet e-metanol att tillverkas, så kallad Carbon Capture and Utilisation (CCU).

Sundsvall Energi och Liquid Wind har nu tagit beslut att ta de respektive projekten, Phoenix och FlagshipTWO in i dess projekteringsfas. I projekteringsfasen klarställs de tekniska, ekonomiska och miljömässiga förutsättningarna och lösningarna i syfte att kunna förbereda investeringsbeslut.

“Det arbete som Sundsvall Energis styrelse nu har beslutat ska genomföras syftar till att skapa ett tryggt och väl genomarbetat beslutsunderlag som först ska behandlas av kommunfullmäktige i Sundsvall och därefter av bolagets styrelse innan projekt Phoenix kan genomföras. Vi vill på detta sätt bidra till att förverkliga Sundsvalls ambition att vara klimatneutral till 2030 och kunna erbjuda Sundsvall Energis kunder klimatpositiv fjärrvärme”, säger Arianne Sundman, styrelseordförande Sundsvall Energi.

Tillverkningsprocessen av elektrobränsle kommer att skapa användbara restströmmar i form av värme och syre som avses att utbytas och återanvändas i ett cirkulärt flöde parterna emellan.

Parallellt med att söka miljötillstånd och arbete med projekteringen, pågår arbete med att förbereda för förstärkt elnätskapacitet samt exempelvis söka bidrags-finansiering för projekten.

Parterna har för avsikt att kunna fatta investeringsbeslut i slutet av 2023 och ta anläggningarna i drift i slutet av 2025. FlagshipTWO blir Liquid Winds andra anläggning för produktion av grönt elektrobränsle i Sverige.

“Den potential vi inledningsvis såg i att kunna etablera vår andra anläggning i samarbete med Sundsvall Energi har bekräftats under förprojekteringsskedet. Här finns möjligheter att skapa många synergier och nyttor parterna emellan och det avser vi gemensamt säkerställa i den projekteringsfas som inleds nu. FlagshipTWO kommer att bli en viktig milstolpe inte bara för den gröna omställningen i Sverige utan även globalt där sjöfarten idag förbrukar 300 miljoner ton fossila bränslen”, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.

Faktaruta:

Phoenix är utvecklingsprojektet som bedrivs av Sundsvall Energi för att samla in och på ett klimatsmart sätt omhänderta den koldioxid som uppstår vid produktion av fjärrvärme vid Korstaverket. Koldioxiden som ska samlas in kommer dels från befintlig avfallsförbränningsanläggning samt en ny planerad biobränsleanläggning. När avfall eldas bildas både biogen koldioxid (från tex. matrester och papper) och dels fossil koldioxid (från plast). Den biogena koldioxid kommer att få nytt liv som e-metanol och den fossila koldioxiden kommer att lagras permanent för att inte tillföras i atmosfären.

FlagshipTWO är en anläggning som ska producera över 100 000 ton förnyelsebar e-metanol. Biogen koldioxid ska fångas in från Korstaverket och grön vätgas ska produceras med hjälp av ny, förnybar el. Koldioxiden och vätgasen bildar sedan elektrobränsle i form av metanol i en katalysator. 

Projekten beräknas gemensamt bidra till en årlig minskning av 330 000 ton CO2-utsläpp, primärt genom att ersätta fossilt fartygsbränsle och permanent inlagring av den fossila koldioxiden (CCS), men även genom en hög grad av energiåtervinning.

Previous
Previous

Samråd om miljötillstånd för FlagshipTWO

Next
Next

FlagshipONE säkrar miljötillstånd för Europas största elektrobränsleanläggning