Samråd om miljötillstånd för FlagshipTWO

Bild: Korstaverket, Sundsvall Energi

Liquid Winds andra anläggning FlagshipTWO planeras att etableras i Sundsvall i anslutning till det kommunala energibolaget Sundsvall Energi AB:s Korstaverket, lokaliserad vid hamnen i Tunadal. 

Korsta-anläggningen består i dag av fem pannor. Kraftvärmeverket för avfallsbränslen på 60 megawatt (MW) utgör basen för energiproduktionen. Detta eldas till största del med hushållsavfall. I kraftvärmeverkets ångpanna hettas vatten upp till ånga som värmer upp vattnet i Sundsvalls fjärrvärmenät. En del av ångan blir också till el i verkets ångturbin som producerar elektricitet.  

Förutsättningarna för produktion av elektrobränsle i anslutning till Korstaverket bedöms som goda. Det kommer att finnas tillgång till de grundförutsättningar som behövs vilket bland annat är biogen koldioxid, ånga, kylvatten och ett elnät med tillräcklig kapacitet. Det finns också plats vid och på Korstaverket som ger oss möjlighet att utforma anläggningen så att den medför minsta möjliga störning för omgivningen. I direkt anslutning till Korstaverket finns Tunadalshamnen som kan ta emot lämpliga fartyg för avhämtning av elektrobränsle.  

Under 2023 kommer en ansökan om miljötillstånd för FlagshipTWO att lämnas till mark- och miljödomstolen i Östersund. Arbetet med ansökan om miljötillstånd för FlagshipTWO har pågått sedan hösten 2022. 

Just nu pågår den så kallade samrådsprocessen som är reglerad i lagstiftningen (Miljöbalken) och utgör en viktig del i arbetet med att ansöka om ett miljötillstånd. Under samrådet ges lokala och nationella myndigheter, kringliggande verksamheter, närboende och andra intressenter möjlighet att få information om den planerade verksamheten, ställa frågor och lämna synpunkter. Syftet med samrådet är att de frågor som är relevanta för närboende och samhället i övrigt ska samlas in och tas hänsyn till i den fortsatta tillståndsprocessen. 

Som information till de berörda finns ett så kallat samrådsunderlag. Av underlaget framgår bland annat den planerade verksamhetens omfattning, utformning, lokalisering och den förväntade miljöpåverkan. 

Vill du ta del av samrådsunderlaget finns det att ladda ner här.  

Du är också välkommen till öppet hus och samrådsmöte den 9 november på EQ House i Skönsberg. Öppet hus börjar kl 15 och mötet börjar kl 18.  

Om du vill lämna synpunkter eller ställa frågor finns information om detta i samrådsinbjudan här.  

Previous
Previous

Liquid Wind inleder samarbete med Umeå Energi för etablering av elektrobränsleanläggning i Umeå 

Next
Next

Sundsvalls största industrisatsning går vidare in i nästa fas