Stort intresse för Liquid Winds och Umeå Energis produktionsanläggning för elektrobränsle

Den 9 februari anordnade Liquid Wind och Umeå Energi ett studiebesök inför etableringen av en storskalig produktionsanläggning för elektrobränsle vid Dåva kraftvärmeverk i Umeå. FlagshipTHREE-anläggningen, som kommer att nyttja biogen koldioxid från kraftvärmeverket, projekteras av Liquid Wind i samarbete med Umeå Energi och siktar på att vara i drift 2027. Seminariet och frågestunden genomfördes med deltagare från politik och näringslivet. 

På bilden: Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande Umeå kommun; Claes Fredriksson, vd för Liquid Wind; Jan Ridfeldt, vd för Umeå Energi. Fotograf Malin Grönborg.

Studiebesöket bekräftade det stora intresset för elektrobränsle i Sverige och i Europa, där ledande aktörer nu går samman för att realisera planerna för att kraftigt öka produktionen av fossilfritt bränsle till sektorer som till exempel sjöfarten. FlagshipTHREE-anläggningen kommer att etableras i anslutning till Dåva kraftvärmeverk och blir en av flera satsningar inom Umeå Eco Industrial Park. Satsningen på en storskalig produktionsanläggning är ett viktigt steg i arbetet för att minska utsläppen i transportsektorn och att främja hållbara energilösningar i regionen.  

 

Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun, inleder: 

”Umeå kommun är stolta över att vara en del av denna banbrytande satsning på elektrobränsle med Liquid Wind och Umeå Energi. Vi ser fram emot att bidra till elektrifieringen av samhället och stärka vår position som en ledande miljökommun i Sverige.” 

 

Jan Ridfeldt, VD för Umeå Energi, adderar: 

”Umeå Energi är glada över det goda samarbete vi har tillsammans med Liquid Wind och Umeå kommun i denna viktiga satsning. Tillsammans tar vi nu ett stort steg i den gröna omställningen och fortsätter att stärka Umeås position som en ledande region inom miljövänlig energi och nya teknologier.”  

 

Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind, avslutar: 

"Vi ser vårt samarbete med Umeå Energi och Umeå kommun som en fantastisk möjlighet för att driva utvecklingen av elektrobränsle framåt. FlagshipTHREE-anläggningen markerar en signifikant milstolpe i vår ambition att minska sjöfartens klimatpåverkan och skapa en mer hållbar framtid.” 

Previous
Previous

Liquid Wind och partners Alfa Laval, Carbon Clean, Siemens Energy samt Topsoe inviger eFuel Design & Performance Centre för att påskynda innovations- och produktionstakten av grönt elektrobränsle

Next
Next

Liquid Wind lämnar in ansökan om miljötillstånd för sin tredje anläggning för storskalig produktion av grönt elektrobränsle i Umeå