FlagshipONE lämnar in ansökan om miljötillstånd för produktion av koldioxidneutralt fartygsbränsle i Örnsköldsvik

 

FlagshipONE AB ansöker idag om miljötillstånd vid Mark- och miljödomstolen i Umeå enligt 9 kap. miljöbalken för anläggning för produktion av elektro-metanol eller e-metanol i Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län.

Sjöfartsindustrin använder idag nästan uteslutande fossila bränslen. Samtidigt ökar efterfrågan på klimatneutrala transporter snabbt och flera av de större rederierna har satt upp mål för en övergång till nya klimatneutrala bränslen. För att klara denna stora omställning krävs anläggningar för produktion av klimatneutrala och förnybara bränslen.

FlagshipONE Visualisation.png

FlagshipONE AB planerar att bygga Sveriges första produktionsanläggning av elektro-metanol i anslutning till Övik Energis kraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft omvandlas till fartygsbränsle. För detta framställs grön vätgas som kombineras med återvunnen biogen koldioxid från kraftvärmeverket, vilket innebär att elektro-metanolen är fossilfri. Placeringen med närhet till lagring och hamn är av stort praktiskt och strategiskt värde.

Flera internationella samarbetspartners bidrar till utformningen av anläggningen, bland andra Siemens Energy, Alfa Laval, Carbon Clean, Haldor Topsoe, Worley och Uniper.

Tidplanen är avgörande och ambitionen är att börja byggnationen redan under våren 2022.

- Vi hoppas på en effektiv och smidig tillståndsprocess för att kunna hålla tidplanen för start av leverans av elektro-metanol till de rederier som vi för dialog med, säger Thomas Nilsson, projektledare för FlagshipONE.

- Omställningen till förnybar energi är brådskande. Världens sjöfart använder idag 350 miljoner ton fossilt bränsle per år. Med e-metanol som ersättning till dagens fossila bränslen kommer koldioxidutsläppen minska med över 90%, säger Claes Fredriksson, VD för Liquid Wind.

 

Fakta om FlagshipONE i Örnsköldsvik

Nybygge elektro-metanol produktionsanläggning

Tidplan: Planerad byggstart Q2 2022. Start på produktion Q1 2024.

Planerad produktionskapacitet: 50 000 ton elektro-metanol/år

 


Fakta om Liquid Wind

Liquid Wind är ett Power-to-Fuel-bolag som arbetar för en hållbar värld. Liquid Winds fokus är att utveckla, finansiera, bygga och driva anläggningar för produktion av e-metanol, för att påskynda övergången till koldioxidneutral marin och transport. Anläggningarna kommer att producera ett koldioxidneutralt flytande bränsle och på så sätt kan Liquid Wind erbjuda sina kunder en möjlighet att snabbare uppnå sina hållbarhetsmål. Liquid Wind är baserat i Göteborg.

Previous
Previous

Liquid Wind får 151 miljoner kronor i investeringsbidrag från Klimatklivet

Next
Next

Blog Post Title One