Ny rapport: Sverige har en unik möjlighet att bli världsledande inom fossilfria elektrobränslen 

En ny rapport, "Styrmedel för produktion av fossilfria elektrobränslen", presenterad idag av European Energy, Liquid Wind, RES Group, St1 samt Uniper, pekar på att en strategisk satsning på elektrobränslen inte bara skulle skapa nya arbetstillfällen, utan även stärka Sveriges konkurrenskraft och försörjningsberedskap samt bidra till att nå klimatmål

 

Transportsektorn står idag för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Elektrobränslen, som produceras från förnybar vätgas och infångad koldioxid, erbjuder en lösning för sektorer där elektrifiering inte är ett alternativ, såsom långväga flyg- och sjötransporter samt tung industri. 

Sverige har särskilt goda förutsättningar för att producera elektrobränslen tack vare tillgång till fossilfri el och biogen koldioxid från skogs- och energisektorn. 

I nuläget projekteras flera produktionsanläggningar runtom i Sverige i samarbete med kommuner och lokala energibolag samtidigt som teknologi och logistik utvecklas gemensamt av industrin.  

Samtidigt visar rapporten att flera länder har kommit längre och infört styrmedel för att attrahera investeringar i elektrobränsleproduktion, vilket gör att Sverige riskerar att bli utkonkurrerade. 

Av rapporten framgår det att Sverige genom strategiska satsningar inte bara kan minska sitt beroende av importerade fossila bränslen, utan även bli en ledande exportör av hållbara bränslen till Europa. 

Rapporten betonar vikten av politiska beslut och riktade åtgärder för att Sverige ska vara ledande inom denna framtidsbransch, inklusive en fördubblad fossilfri elproduktion, en nationell strategi för vätgas och elektrobränslen, och incitament och regelverk som ställer krav på en viss andel elektrobränslen i transport och industri. 

Vidare förespråkar rapporten även introduktionsstöd genom differenskontrakt eller ”feed-in tariffs” för att påskynda elektrobränslens kommersialisering samt att det undersöks om nuvarande stöd för bio-CCS kan utvidgas för att även omfatta bio-CCU. 

Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind, säger: 

“Sverige står inför ett spännande och viktigt vägval. Antingen tar vi chansen att stärka vår konkurrenskraft och energisäkerhet genom att bli en global ledare inom elektrobränslen, eller så fortsätter vi att importera fossila bränslen för miljarder och ser på när andra länder springer ifrån oss. Det är nu dags att fatta de förvånansvärt kostnadseffektiva beslut som krävs för att tillsammans säkra Sveriges position i framtidens energilandskap.” 

 

Next
Next

Nytt elektrobränsleprojekt i Örnsköldsvik med Liquid Wind i spetsen