Samråd om miljötillstånd för FlagshipTHREE

Bild: Dåva kraftvärmeverk, Umeå Energi, Fotograf: Johan Gunséus

Liquid Winds tredje anläggning FlagshipTHREE planeras att etableras i Umeå i anslutning till det kommunala energibolaget Umeå Energi AB:s Dåva kraftvärmeverk. 

Den produkt som FlagshipTHREE avser att tillverka, e-metanol, kommer att vara en viktig del i omställningen till icke-fossila bränslen inom sjöfarten. Mer än 99 % av sjöfarten drivs idag av fossila bränslen. Det är viktigt att omställningen till fossilfria bränslen inom sjöfarten kommer i gång och det finns ett uttalat starkt intresse för det.

E-metanol framställs från vatten och koldioxid med hjälp av elenergi. Vatten delas upp i sina beståndsdelar med hjälp av el (så kallad elektrolys) för att framställa vätgas (och syrgas). Koldioxid hämtas ur rökgaserna från Dåva kraftvärmeverk. Vätgas och koldioxid blandas och omvandlas sedan till e-metanol.

Endast den mängd som motsvarar den biogena koldioxiden från Dåva kraftvärmeverk kommer att användas för produktion av e-metanol. Den elenergi som kommer att användas för elektrolysen kommer från förnybara källor.

Under vintern 2023 kommer en ansökan om miljötillstånd för FlagshipTHREE att lämnas till mark- och miljödomstolen i Umeå. 

Just nu pågår den så kallade samrådsprocessen som är reglerad i lagstiftningen (Miljöbalken) och utgör en viktig del i arbetet med att ansöka om ett miljötillstånd. Under samrådet ges lokala och nationella myndigheter, kringliggande verksamheter, närboende och andra intressenter möjlighet att få information om den planerade verksamheten, ställa frågor och lämna synpunkter. Syftet med samrådet är att de frågor som är relevanta för närboende och samhället i övrigt ska samlas in och tas hänsyn till i den fortsatta tillståndsprocessen. 

Som information till de berörda finns ett så kallat samrådsunderlag. Av underlaget framgår bland annat den planerade verksamhetens omfattning, utformning, lokalisering och den förväntade miljöpåverkan. 

Vill du ta del av samrådsunderlaget finns det att ladda ner här.

Du är också välkommen till öppet hus och samrådsmöte den 9 oktober på Folkets Hus i Umeå. Öppet hus börjar kl 15 och mötet börjar kl 18.  

Om du vill lämna synpunkter eller ställa frågor finns information om detta i samrådsinbjudan här.

Previous
Previous

Liquid Wind förstärker sitt partnerskap med branschledande aktörer för att öka produktionskapaciteten av elektrobränslen till sjöfarten.

Next
Next

Ørsted tar första spadtaget för FlagshipONE – Liquid Winds första och Europas största elektrobränsleprojekt